Για να εγκατασταθεί σωστά ένας οικιακός συναγερμός, βασικές προϋποθέσεις είναι η διεξοδική μελέτη και η επακόλουθη αποτελεσματική εφαρμογή της, έτσι ώστε το σύστημα ασφαλείας να λειτουργεί ομαλά και απρόσκοπτα.

Ο συναγερμός σπιτιού αποτελεί μία επένδυση για κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού, σε περίπτωση που ο σχεδιασμός της εγκατάστασής του δεν πραγματοποιηθεί με τις κατάλληλες προδιαγραφές, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην είναι ικανός να αποτρέψει μία πιθανή εισβολή σε μία κατοικία και κατ’ επέκταση να μην καταφέρει να προστατέψει επαρκώς την οικογένεια σας και τα περιουσιακά σας στοιχεία.

Επομένως, η εξονυχιστική καταγραφή ενός οικιακού περιβάλλοντος παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια να αναδειχθούν τα τρωτά σημεία ασφαλείας ενός σπιτιού και να δοθεί έμφαση στην προστασία τους. Επειδή κάθε συναγερμός διαφέρει, όπως και οι ανάγκες της κάθε κατοικίας, συστήνεται η τοποθέτηση ενός συστήματος συναγερμού να υλοποιείται μόνο από επαγγελματίες εγκαταστάτες με τεχνογνωσία και πείρα.

 Εκπονώντας τη μελέτη του χώρου, ο εγκαταστάτης αφιερώνει χρόνο για να σχηματίσει μία πιο σφαιρική εικόνα για το είδος της προστασίας που χρειάζεται ένα σπίτι, δίνοντας του την ευκαιρία να αφουγκραστεί τις ιδιαίτερες ανάγκες του πελάτη και να προτείνει μία πιο εξατομικευμένη προσέγγιση.

Επιπλέον, ο εξουσιοδοτημένος τεχνικός είναι σε θέση να «διαγνώσει» τα τρωτά σημεία ασφαλείας του σπιτιού, εστιάζοντας στη θωράκισή τους. Τέλος, ο εγκαταστάτης είναι πρόθυμος να απαντήσει και να λύσει οποιαδήποτε απορία έχει ο πελάτης σχετικά με το σύστημα συναγερμού που θα τοποθετηθεί στο σπίτι του και τις παραμέτρους της λειτουργίας του. Απώτερος σκοπός είναι το χτίσιμο μίας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πελάτη και την εταιρεία που αναλαμβάνει την εγκατάσταση του συναγερμού, έτσι ώστε ο πρώτος γνωρίζει ότι μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να έχει την άμεση υποστήριξη σε οτιδήποτε και αν χρειαστεί. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των εγκαταστατών που έχουν εδραιώσει το όνομά τους στην αγορά και έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των αγοραστών.

Η ασφάλεια είναι μέγιστο αγαθό στις μέρες μας, ιδίως εν μέσω υψηλής εγκληματικότητας, οπότε όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή κατά την τοποθέτηση ενός συναγερμού σπιτιού, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Η σωστή επιλογή του συστήματος συναγερμού

Το σπίτι σας επιβάλλεται να εξοπλιστεί μονάχα με ένα προηγμένο και ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού που φέρει την πιστοποίηση των κορυφαίων κατασκευαστών στον τομέα των οικιακών συστημάτων ασφαλείας. Έτσι, μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι έχετε εμπιστευτεί τον κατάλληλο συναγερμό και την κατάλληλη εταιρεία που θα σας προσφέρει άμεση υποστήριξη, την στιγμή που θα την χρειαστείτε. 

Στο πλαίσιο της εγκατάστασης τοποθετούνται οι ειδικοί αισθητήρες ανοίγματος (οι λεγόμενες μαγνητικές επαφές) στα σημεία εισόδου του σπιτιού, δηλαδή τα παράθυρα και τα ρολά. Να σημειωθεί ότι η μαγνητική επαφή τοποθετείται καθαρά λόγω ασφάλειας με σκοπό να προστατέψει τα ανοίγματα του χώρου (πόρτες, παράθυρα κλπ), προκαλώντας συναγερμό εάν κάποιο από αυτά παραβιαστεί. Εννοείται πως οι μαγνητικές επαφές ενώνονται μεταξύ τους με καλωδιακή δομή ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ψεύτικων συναγερμών. Επιπλέον, τοποθετούνται αισθητήρες κίνησης σε όλους τους κύριους χώρους της κατοικίας σας, ανάλογα πάντα με τις διαστάσεις τους και εφόσον κρίνεται αναγκαίο.

Ακόμη, περιλαμβάνεται η τοποθέτηση εξωτερικής σειρήνας, η οποία διαθέτει αυτονομία λειτουργίας ακόμη και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, χάρη στην εσωτερική της μπαταρία, και ενεργοποιείται εφόσον κάποιος επιχειρήσει να την παραβιάσει ή να την καταστρέψει.

Τέλος, η κεντρική μονάδα εγκαθίσταται και ουσιαστικά χωρίζει μία κατοικία σε επιμέρους ζώνες, με στόχο να είναι εφικτό ο συναγερμός να ενεργοποιηθεί ακόμη και αν υπάρχουν ανοιχτά σημεία εισόδου (παράθυρα) και όλο το άλλο σύστημα έχει «οπλιστεί». Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τους διάφορους τρόπους όπλισης του συναγερμού σας από το πληκτρολόγιο, ανάλογα με το πώς έχει προγραμματιστεί η κεντρική μονάδα από τον εγκαταστάτη σας. 

Αφού διεκπεραιωθεί η τοποθέτηση του συστήματος συναγερμού, ο πελάτης κατατοπίζεται και εκπαιδεύεται πάνω σε όλες τις πτυχές και λειτουργίες του συναγερμού που έχει εγκαταστήσει στο σπίτι του.