3 κρίσιμα ερωτήματα πριν την τοποθέτηση ενός συστήματος ασφαλείας


Ένα σύστημα ασφαλείας, είτε πρόκειται για έναν συναγερμό, είτε για ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης,  συμβάλει στην προστασία ενός χώρου, καθώς και στην ασφάλεια των φυσικών προσώπων που ζουν σε αυτόν. Με την εγκληματικότητα να έχει παρουσιάσει τρομακτική αύξηση στην χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, αντιλαμβανόμαστε πως ένα σύστημα συναγερμού στην οικία μας μόνο απαραίτητο θεωρείται.

Ένα σύγχρονο σύστημα συναγερμού προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες και οφέλη και  ταυτόχρονα, προστιθέμενη αξία σε κάθε σπίτι και επιχείρηση. Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος συναγερμού είναι μια δύσκολη απόφαση που αντιμετωπίζουν τόσο οι εγκαταστάτες όσο και το αγοραστικό κοινό, μιας και η αγορά έχει «ανοίξει» πολύ και τα προσφερόμενα συστήματα συναγερμού είναι άπειρα. Ας δούμε μερικά από τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν πριν την εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού.

Ασύρματο ή ενσύρματο σύστημα συναγερμού

Ίσως ένα από τα βασικότερα ερωτήματα που θα θέσει ο εγκαταστάτης στο τελικό χρήστη. Κάθε ιδιοκτησία είναι διαφορετική, επομένως είναι σημαντικό ο εγκαταστάτης να αναλογιστεί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που προσφέρει η κάθε τεχνολογία, ώστε να επιλέξει το σύστημα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του πελάτη. Τα ενσύρματα συστήματα συναγερμού έχουν πλεονέκτημα στην αξιοπιστία, ενώ τα ασύρματα συστήματα παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία κατά τη διαδικασία της τοποθέτησης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μέρη όπου δεν είναι δυνατή η ενσύρματη εγκατάσταση. Μήπως όμως αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια; Μήπως τα νέα ασύρματα πάνελ προσφέρουν την ίδια αξιοπιστία με τα ενσύρματα;

Ένα πλήρως ασύρματο σύστημα χρησιμοποιεί μεμονωμένους αισθητήρες σε ολόκληρο το σπίτι που επικοινωνούν ασύρματα με τον κεντρικό πίνακα ελέγχου, συνήθως χρησιμοποιώντας τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων. Βασικά, τα ασύρματα συστήματα αξιοποιούν την τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων για τη δημιουργία ενός μίνι κυψελοειδούς δικτύου εντός του σπιτιού σας, ώστε να μπορούν να μεταδίδουν συναγερμούς. Από την άλλη, ένα πλήρως ενσύρματο σύστημα συναγερμού συνδέει τους αισθητήρες στον πίνακα ελέγχου μέσω ενός δικτύου καλωδίων (κρυμμένο στους τοίχους και τα δάπεδα μίας οικίας) και επικοινωνεί με τον στον εξωτερικό κόσμο χρησιμοποιώντας την τηλεφωνική γραμμή του σπιτιού.

 Το πιθανό μειονέκτημα ενός ασύρματου πάνελ είναι η αξιοπιστία του. Ακριβώς όπως οι δρομολογητές Wi-Fi ή τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα συστήματα ασφαλείας υπόκεινται σε διάφορους τύπους παρεμβολών, που μπορεί να προκαλέσουν την αδυναμία ανταπόκρισης του αισθητήρα ή την ενεργοποίηση ψευδούς συναγερμού.

Από την άλλη όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί καλώδια δεν προσφέρει και τη μέγιστη ευελιξία π.χ. κατά τη διαδικασία μετακόμισης. Επίσης, τα ενσύρματα συστήματα απαιτούν αρκετά καλώδια που συνδέουν το κεντρικό πίνακα ελέγχου με κάθε συσκευή και έτσι σε κάθε γωνία του σπιτιού υπάρχει κρυμμένο και ένα καλώδιο.

Ένα σύστημα ασφαλείας μπορεί φυσικά να είναι ενσύρματο και ασύρματο, υβριδικό δηλαδή, όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί να διαθέτει είτε ένα ασύρματο δίκτυο αισθητήρων και έναν πίνακα ελέγχου με σύνδεση σταθερής ενσύρματης σύνδεσης - είτε αισθητήρες με ενσύρματο καλώδιο που συνδέονται με έναν πίνακα ελέγχου που επικοινωνεί μέσω κυψελοειδούς σύνδεσης. Μία συνηθισμένη λειτουργία είναι αυτή που συνδυάζει και τα δύο, με την ενσύρματη τηλεφωνική γραμμή ως την κύρια σύνδεση και μία κυψελοειδής, ως backup λύση σε περίπτωση που οι γραμμές του τηλεφώνου πέσουν ή κοπούν.  Η εγκατάσταση ενός ασύρματου πάνελ συναγερμού είναι ευκολότερη, μπορεί ωστόσο το ασύρματο δίκτυο στο οποίο βασίζεται να μην είναι τόσο αξιόπιστο όσο η παραδοσιακή καλωδίωση.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση εισβολής;

Όπως όλοι γνωρίζουμε σε περίπτωση εισβολής μία η περισσότερες σειρήνες θα ηχήσουν, ώστε να αναγκάσουν το διαρρήκτη να εγκαταλείψει την οικία πριν φτάσουν οι αρχές. Είναι όμως αρκετό αυτό; ΟΧΙ. Σήμερα όλα τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού συνοδεύονται από μονάδες GSM/GPRS, για να εξασφαλίσουν την αδιάλειπτη επικοινωνία του συστήματός με το Κέντρο Λήψης Σημάτων, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο για οποιοδήποτε συμβάν.

Σήμερα σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού, η μονάδα GSM/GPRS είναι απαραίτητη, καθώς οι διαρρήκτες συχνά κόβουν τα καλώδια του τηλεφώνου για να εμποδίσουν την επικοινωνία του συστήματος συναγερμού με το Κέντρο Λήψης Σημάτων. Από την άλλη, ο ίδιος ο πάροχος τηλεφωνίας, μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα (τυχόν βλάβες), με αποτέλεσμα πάλι την αδυναμία επικοινωνίας με το ΚΛΣ. Οι μονάδες GSM/GPRS δίνουν τη λύση σε αυτά και σε ακόμα περισσότερα προβλήματα που παρουσιάζονται. Μια μονάδα GSM / GPRS συνδέεται με το δίκτυο GSM χρησιμοποιώντας μια SIM. Με την βοήθεια των εν λόγω module, μπορούμε να λάβουμε, να δημιουργήσουμε, ακόμα και να απορρίψουμε φωνητικές κλήσεις, να στείλουμε/λάβουμε και να διαγράψουμε μηνύματα SMS, ή push notifications και να προσθέσουμε και να αναζητήσουμε τις επαφές στην κάρτα SIM. Οι συσκευές, ελέγχουν την IP επικοινωνία με το ΚΛΣ ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ενημερώνουν άμεσα σε περίπτωση ενός προβλήματος, χρησιμοποιούν τα δίκτυα 4G/3G/2G για μεταφορά δεδομένων επικοινωνίας ή το δίκτυο GSM για λύσεις τηλεφωνικής αναφοράς, ενώ μέσω της εφαρμογής για smartphones, υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου και χειρισμού. Επίσης, οι μονάδες GPRS με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου και χειρισμού, έχουν και τη δυνατότητα αποστολής push notification προς το κινητό, μία λειτουργία εξαιρετικά χρήσιμη για τον χρήστη που βρίσκεται σε περιοχή με κακό σήμα (το ΚΛΣ δεν μπορεί να επικοινωνήσει), αλλά είναι συνδεδεμένος σε ένα Wi-Fi.

Υπάρχουν δύο τύπου GSM/GPRS modules αυτά που πάνε πακέτο με τον συναγερμό του κατασκευαστή και αυτά που κάνουν για όλους τους συναγερμούς της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, ο επαγγελματίας εγκαταστάτης είναι αυτός ο οποίος θα κρίνει τι είναι καλύτερο για τον πελάτη του.

Κάμερες, έξυπνοι αισθητήρες και αυτοματισμοί- Είναι αναγκαία;

Εάν σκέφτεστε σοβαρά να εγκαταστήσετε ένα συναγερμό ασφαλείας στο σπίτι σας, αξίζει να ρωτήσετε τον επαγγελματία εγκαταστάτη για τυχόν πρόσθετες περιφερειακές συσκευές που μπορούν να προστεθούν στο σύστημα συναγερμού μελλοντικά. Μερικές από αυτές τις συσκευές μπορεί να είναι κάμερες ασφαλείας εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, έξυπνοι αισθητήρες και γενικότερα συσκευές αυτοματισμού. Ο οικιακός αυτοματισμός, εξοικονομεί ενέργεια και αυξάνει τόσο την ασφάλεια, όσο και το επίπεδο άνεσης. Ο αυτοματισμός στο σπίτι θέτει κυριολεκτικά τον έλεγχο του συστήματος ασφαλείας και των συσκευών στα χέρια του χρήστη. Συνδέει τις συσκευές με ένα κεντρικό σύστημα και σε πολλές περιπτώσεις με το σύστημα συναγερμού, κάτι το οποίο επιτρέπει στο χρήστη την απομακρυσμένη διαχείριση μέσω smartphone κινητού. Ενέργειες, όπως ο απομακρυσμένος έλεγχος του φωτισμού, του θερμοστάτη και άλλων έξυπνων συσκευών, δεν ήταν διαθέσιμες πριν μερικά χρόνια στα συστήματα συναγερμού. Τα συστήματα συναγερμού μπορούν να αποτρέψουν μία διάρρηξη, ωστόσο όταν συνδυαστούν και με άλλο εξοπλισμό και τεχνολογίες ασφαλείας, θα αποτρέψουν πυρκαγιές ακόμα και πλημμύρες.

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης

by Security report